Chinglish

Er zijn hele websites gewijd aan het fenomeen Chinglish: door Chinees beïnvloed Engels dat vooral veel wordt gefotografeerd op van fouten wemelende borden en aanplakbiljetten in China. Zo is er The Chinglish Collection van Everett Griffith, maar ook bijvoorbeeld een pagina op de website van de BBC, Leon’s Chinglish Page en een hele serie foto’s op Enkeltje Bangkok.

Foto van Chris Dew, overgenomen van bbc.co.uk
Foto van Chris Dew, overgenomen van bbc.co.uk

Er is een Engelstalig Wikipedia-artikel waarin Chinglish uitgebreid wordt beschreven, inclusief voorbeelden van veel gemaakte fouten, verklaard vanuit de Chinese fonetiek, woordenschat en grammatica. Zo schijnt het Chinese woord ‘kàn’ zowel ‘zien’, ‘kijken’, ‘lezen’ en ‘kijken naar’ te kunnen betekenen, waardoor het niet vreemd is als een Engelssprekende Chinees zegt: “I am watching a book”, of “Tomorrow, I will look a movie”.

Op 6 december 2002 publiceerde de BBC al het artikel Beijing seeks to root out ‘Chinglish’, waarin werd gemeld dat de Chinese VVV er genoeg van heeft en mensen vraagt gevallen van Chinglish door te geven. Een speciaal panel van leraren Engels en expats zou zich over de gevonden fouten buigen. Ook in de aanloop naar de Olympische Spelen van vorig jaar zijn er pogingen gedaan om het Chinglish uit het straatbeeld te krijgen.
Erg veel geholpen heeft het allemaal blijkbaar niet, want deze week berichtte diezelfde BBC: Shanghai seeks end to ‘Chinglish’. Dit keer is de aanleiding de World Expo in Shanghai, waar miljoenen bezoekers worden verwacht. Studenten gaan overal in de stad Engelse borden bekijken. Als ze een fout vermoeden, geven ze die door aan de regering, die vervolgens de verantwoordelijken sommeert om het bord aan te passen. Zou het dit keer wel helpen?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s