Engels op de basisschool

Wat is dat toch, dat zoveel mensen denken dat iedereen die les kan geven ook wel Engels kan? De ene na de andere middelbare school zet Engelstalige afdelingen op, waarin leerlingen van Nederlandse leraren in het Engels aardrijkskunde, biologie en alle andere vakken moeten leren. Dat die leraren zelf hun vakgebied in het Nederlands beheersen en niet gewend zijn de Engelse terminologie te gebruiken, en dat leerlingen op deze manier de terminologie niet in hun eigen taal leren, dat is blijkbaar niet belangrijk. En die leraren hebben geen studie Engels gedaan en krijgen dus van mij voor uitspraak en grammatica zeker niet het voordeel van de twijfel.

Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, moeten ook basisscholen eraan geloven. Onder de kop ‘Kleintjes pikken Engels op school snel op’ brengt het Dagblad van het Noorden vandaag een artikel (helaas niet terug te vinden in de interneteditie) over basisschool De Drift in Grolloo. Daar beginnen ze eind volgende week met Engelse lessen voor alle groepen, dus ook de allerjongsten. De redenen? Kinderen pikken het snel op, Engels is al niet onbekend voor ze omdat ze het al overal horen en op deze manier hebben ze een stevige basis als ze naar de middelbare school gaan.

De leerkrachten van de school hebben zich zowaar voorbereid. Ze hebben ‘een cursus in uitspraak en grammatica’ gevolgd bij het bureau Early Bird, dat is verbonden aan de Hogeschool Rotterdam. “Want je moet het wel goed doen, hè?”, zegt de juf van groep 4 en 5.  Bij dat bureau zijn ze blijkbaar wel vergeten om aandacht te besteden aan woordenschat, want diezelfde juf vervolgt: “De kleintjes houden zich overigens alleen nog bezig met Engels praten en begrijpen. En dat gaat prima. Als wij zeggen put your pencil down, legt iedereen keurig zijn pen neer.”  De middelbare scholen krijgen er nog een hele kluif aan om die verkeerd geleerde woorden weer af te leren…

Googelen op “early bird” en “Rotterdam” leidt naar de website van het EarlyBird-programma. Op de site is een brochure te downloaden, in het Nederlands en in het Engels. Aan de Engelstalige brochure is te zien hoe moeilijk het is om als Nederlander goed Engels te schrijven. Een paar voorbeelden, maar de rest is niet veel beter:

“EarlyBird, an initiative of the Rotterdam Education Board, is a programme offering ‘English in the primary school – naturally!’”
“It has been proven that it is very much easier for young children to learn a language than for older children, adolescents or adults. Younger children learn a language very quickly, and ‘implicitly’.”
“One learns a language through frequent practice, repetition and use.”
“Bearing these findings in mind, in 2003 the first two Rotterdam primary schools introduced the ‘early variant’ of the EarlyBird programme.”

Begrijp me goed, ik heb er in principe niets op tegen dat kinderen al heel vroeg beginnen met het leren van een vreemde taal. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat dat vooral voordelen heeft, ook voor de moedertaal. Maar als je het doet, doe het dan goed. Laten we, net zoals vertalen, ook het geven van taalles alsjeblieft overlaten aan mensen die er verstand van hebben!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s