Kristallen

Sinterklaas is alweer een week het land uit en dochterlief is druk bezig met het inwijden van al haar cadeautjes. Een van haar nieuwe aanwinsten is een minischeikundedoosje waarmee ze zelf kristallen kan maken. Uit het Nederlandse gedeelte van de gebruiksaanwijzing wordt niet helemaal duidelijk of dit nu bedoeld is voor kinderen boven of juist onder de 10 jaar, en dat is lang niet het enige wat eraan schort. De Franse versie is vreemd genoeg, voor zover ik dat kan beoordelen, vrijwel foutloos. Hieronder de integrale Nederlandse gebruiksaanwijzing:

Waarschuwing! Niet geschikt voor kinderen onder de 10 jaar. Alleen te gebruiken onder strenge toezicht van volwassen personen die handleiding goed hebben gelezen.

Attentie! Deze set bevat chemicaliën en een apparaat die zijn geclassificeerd als veilig in gebruik. Lees de instructies voor gebruik, volg deze op en bewaar deze goed. Zorg dat de chemicaliën niet in aanraken komen het lichaam en zeker niet met de mond en ogen. Hou kleine kinderen en dieren weg bij dit experiment. Oog bescherming voor toezichthoudende volwassenen niet inbegrepen. Lees elke aanwijzing/handleiding zorgvuldig door!

Advies voor ouderen.
1. Lees en volg de instructies, bewaar de regels en de informatie als referentie.
2. Verkeerd gebruik van de chemicaliën kan de gezondheid aantasten. Pas deze experimenten toe hoe het in de informatie vermeld staat.
3. Deze set is geschikt voor kinderen onder de 10 jaar.
4. Doordat de bekwaamheid van kinderen sterk varieert, ook in leeftijdsklasse, adviseren wij de ouderen toezicht houden, welke experimenten geschikt en veilig zijn. The instructions should enable supervisors to assess any experiment to establish its suitability for a particular child.
5. De ouders moeten ervoor zorgen dat de waarschuwing en informatie goed zijn gelezen voordat de kinderen beginnen met de experimenten. Particular zou moeten worden betaald voor de veiligheid van het zuur, alkaliën en niet brandbaar.
6. De omliggende area van het experiment moeten duidelijk zijn van enige belemmering en weg van het magazijn en de voeding.

Informatie
Belangrijk
In geval van schade, het direct krijgen van medische instantie.
1. In geval van contact tussen chemicaliën en ogen, spoel direct je ogen met water, terwijl je de ogen open houdt. Het direct krijgen van medische assistentie.
2. In geval van verzwelging van chemicaliën of oplossingen, spoel je mond met water, drink schoon water. Probeer overgeven te vermijden. Raadpleeg direct medische assistentie.
3. In geval van huid contact en verbranden, wassen met een grote hoeveelheid water voor ongeveer 5 minuten.
4. In geval van inademing, breng de persoon naar frisse lucht.
5. Wees voorzichtig met het gebruiken van warm water.
6. In geval van aarzeling raadpleeg dan de dokter. Breng de chemicaliën en de blik naar de dokter of omschrijf het aan de dokter.

Schrijf in de kolom hieronder het telefoon nummer van je dichtstbijzijnde Dokter waar je in noodgeval terecht kunt.

Regels
– Lees en volg de instructies, bewaar de regels en de informatie als referentie.
– Hou jonge kinderen en dieren die geen oogbescherming dragen weg van dit experiment.
– Draag altijd een oogbescherming.
– Haal jonge kinderen weg bij de opslagplaats van dit experiment.
– Maak al het materiaal schoon na gebruik.
– Zorg ervoor dat al het materiaal dicht zit na het gebruik.
– Was je handen na het experimenteren.
– Gebruik geen materiaal wat niet bij de set hoort.
– Eet, drink of rook niet in het gedeelte waar de experimenten worden uitgevoerd.
– Zorg ervoor dat de chemicaliën niet in contact komen met je ogen en mond.
– Vervang geen voedingsmiddelen in de originele blik.
– Dispose of immediately.

Wat is een kristal?
Kristal zijn vast in welke de moleculen ( of atomen, ion) zijn gerangschikt in een regelmatig terugkerend patroon. In sommige kristals, de samenstelling van het blokken systeem (atooms en moleculen) kan willekeurig of verschillend door het materiaal zich verspreiden. In krstals, op welke manier een collectie van atomen de eenheid cel komt in herhaling in precies de zelfde samenstelling en over het gehele materiaal.
Om deze eigenaardige structuur kristallen kunnen natuurlijk vreemde en interessante vormen aannemen. Wanneer de kristallen naar het groeien breken in individuele bouwmoleculen in het water en het vallen in de natuurlijk geschikte positie in de structuur van het water dampen.
Kristallen kunnen worden ingedeeld in zeven categorieën: genaamd ‘Kristal systemen’, het hangt van de structuur af in welke categorie ze worden ingedeeld.

Inhoud van uw kristal groeiende uitrusting
– lesje van kristal groeiende chemicaliën
– 1 crystal blikje met scale and cover
– 1 inspirirerend staaf
– 1 loep
– 1 pincet
– 1 paar stenen
– 1 beschermbril

Ingredient lijst
Kristal groeiende chemicaliën (wit. item 28901):
Naam
Mono-ammonium fosfaat
Cas nummer 7722-76-1 EINECS nummer 2317645
Kristal groeiende chemicaliën (paars, item 28902):
Naam
Amarant voeding kleur 6123
Briljant blauw voeding kleur 6133
(…) (hetzelde voor allerlei andere kleuren)

De volgende chemicaliën te geclassificeerd als Hazardous Materiaal. Merk op dat de volgende uitspraken riskeren en veilig advies)

Groeien van je kristal
1. Open een potje met kristallen en giet ongeveer een derde (of 15 g) van het kristalvormende chemische poeder in een plastic beker. De rest van de chemicaliën kunnen later worden gebruikt als kristalzaadjes.
2. Meet ongeveer 40 ml van warme water (gedestilleerd water voor het beste resultaat) (fig. 2) en vul het voorzichtig in de plastic kopje met de chemicaliën.
Wees voorzichtig met het warm water, vraag een ouder om dit te doen.
3. Roer met het roerstaafje tot al het poeder opgelost is of als er niet meer chemisch poeder opgelost kan worden (fig.3)
4. Neem verschillende stukken van de geleverde kleine gesteentes in de bijgeleverde bak. De steentje moeten klein zijn en maximaal 1 cm hoog vanaf de bodem.
5. Giet de kristallen oplossing over de steentjes in de bak (fig. 5). Laat het afkoelen tot het lauw is.
6. Neem ongeveer 5g van het kristalpoeder uit het potje en doe deze bij de oplossing, zodat deze op de steentjes terechtkomen (fig. 6). Dit zijn de kristal zaadjes.
7. Sluit het bakje nu goed af met de deksel (fig. 7).
8. Plaats de bak nu op een plaats waar het rustig kan staan zonder teveel temperatuurs wisselingen.
9. Na een aantal uur ontstaan de eerste kristallen figuren, bekijk ze met een loep door de wand van het bakje (fig. *)
10. Zolang het bakje rustig op zijn plaats blijft staan zullen de kristallen de eerste dagen groeien. Gebruik een pincet om de kristallen uit het bakje te halen. (fig. 9) Leg het op een stukje papier en laat een dag drogen
11. De achter gebleven oplossing kun je laten drogen op een stuk papier en later weer gebruiken.

Overige actie met het kristal
1. Zoek een groot stuk kristal uit het bovenstaande experiment. Gebruik deze als kristal zaad.
2. Maak een kristal oplossing zoals in stap 1-3 hierboen. Giet de oplossing in de bak, gebruik het pincet om de stoppen te verwijderen in het tafel.
3. Hang het stuk kristal aan een draadje in het bakje door het draadje te bevestigen aan de deksel middels de gaatjes. Zorg dat deze midden in de oplossing hangt volledig onder (fig. 10). Plaats het bakje in een koele omgeving voor minimaal 1 week.
5. Je krijgt een groot kristal met dezelfde vorm als het kristalzaadje.

One thought on “Kristallen”

  1. Inderdaad….. Hier heeft mijn zoon van 11 eenzelfde type scheikunde-experiment met Sinterklaas gekregen – en mij viel ook de zeer brakke NL-vertaling op (de franse tekst kan ik niet controleren, omdat mijn frans niet zo goed is).

    Ik overweeg serieus een brief te schrijven.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s