Woorden van het jaar

Her en der verschijnen lijstjes met ‘de woorden van 2009’. Aan dat soort lijstjes is vaak goed te zien wat de belangrijke gebeurtenissen van een jaar waren. Zo komt Elsevier vandaag tot de volgende lijst, in alfabetische volgorde:

billenfotograaf
deeltijd-WW
doekoecratie
groenpas
koninginnedagdrama
kopvoddentaks
kraakvarkens
multicultimijter
ontvrienden
plasterkjournalist
recessionista
scheetbelasting
spuugkit
strandhooligans
tokkietoets
twitterrevolutie
vaccinatieangst
vuvuzela
zeiltiener
zwempedo

Van Dale (ook vandaag) heeft een paar van deze woorden ook, maar daarnaast ook wat heel andere woorden. Op volgorde van de meeste (19%) tot de minste stemmen:

ontvrienden
Mexicaanse griep
hypotheekleed
oeps-gebied
tomtomburger
griepcommissaris
zeilmeisje
recessionista
twitterazzo
spuugkit

Onze Taal deed het ook via een verkiezing, op 21 november. De volledige uitslag staat niet op de site, alleen de top drie en het woord dat laatste werd. De woorden er tussenin staan dus in alfabetische volgorde:

twitteren
boekestijntje
kopvoddentaks
deeltijd-WW
koninginnedagdrama
mama appelsap
Mexicaanse griep
vaccinatieangst
vuvuzela

Vooral de woorden die dubbel voorkomen geven een goed beeld van wat er dit jaar zoal speelde: de modegek die in de deeltijd-WW komt, wordt noodgewongen een recessionista. Zo iemand is Laura het zeilmeisje niet. Zij wil alleen maar rond de wereld zeilen. Om te voorkomen dat ze de Mexicaanse griep krijgt, zou ze zich moeten laten inenten, maar misschien durft ze niet en heeft ze vaccinatieangst. Jongeren van haar leeftijd hebben vaak honderden vrienden op sociale netwerksites. Lange tijd was het mode om zoveel mogelijk Hyves-vriendjes te hebben, maar tegenwoordig wordt er steeds meer geselecteerd. Wil je geen vriendjes meer zijn met iemand? Dan ontvriend je hem gewoon. Om erachter te komen wie toch steeds buschauffers spugen, is er nu een spuugkit om het DNA te analyseren. Sommigen weten natuurlijk allang wie de hoofdschuldigen zijn en willen dat ‘de vervuiler betaalt’, via de kopvoddentaks. Misschien is een belasting op het lawaai van de vuvuzela een beter idee. Want wie dat soort herrie te vaak hoort, draait door en kan dan zomaar een koninginnedagdrama veroorzaken…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s